Redigera eller retuschera, vad är skillnaden?

Vi börjar från början.

Bilden längst upp till vänster är det vi kallar RÅ-bild/ negativ. Altså en samling information i en fil som man sedan behandlar innan det är en färdig bild. Ni ser ju, allt finns där, informationen, men bilden är helt platt, helt orörd, man skulle lika gärna kunna lägga upp en massa siffror, information. Altså, en rå fil existerar inte förrens man gjort något med informationen, omvandlat den till det resultat man vill ha.

Bilden längst upp till höger är den du får om du inte använder inställningen JPEG Grund + RAW. Den bilden har kameran redigerat. Det är nämligen så att i våran kameror finns ett bildarkiv på flera tusen bilder, som kameran letar igenom för att hitta en bild som "matchar" i färger, djup osv. Då matchar den även inställningarna på den bilden med bilden som sedan hamnar i din kamera som Jpeg bild. Förstår ni? Kameran strävar efter att göra bilden så lik bilden som finns i minnet på kameran, även om motivet är något helt annat.

Bilden här till vänster, nedre raden, är den jag tagit igenom Raw-behandlingen. Det är en bild där jag har bestämt hur jag vill ha min bild helt enkelt. Jag har dragit lite i ljusheten som ni ser, svärtan har jag också pillat på lite. Det är dessa bilder som alla "stora" fotografer lämnar över till sina kunder, det är de bilderna ni ser i tidningar, i ramar osv.

Och sen har vi den sista bilden. Nu har jag bara snabbretuscherat den för att ni ska se skillnaden. Obs, lägg märke till skillanden mellan Redigerad och Retuscherad. Inom retuscheringen ingår dessutom att ta bort finnar tex, förstora bröst, dra in midjor, och allt sånt roligt som ni ser på reklamkampanjer.

Ja. Det var det. Hoppas ni har lärt er något även denna gång! Fråga på bara om ni vill veta något mera!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback