Skillnaden mellan RAW & Jpeg

Raw-framtagen v.s Kameraredigerad

Kameraredigerad v.s Raw-framtagen

Ah jag gillar inte detta egentligen, jag tycker inte man ska jämföra kamerans JPEG och RAW då det egentligen inte finns någon bild förrens man tagit den igenom RAW-redigeringen. Men jag ska försöka förklara hur det fungerar..

När du fotar i kameran till och börja med så ställer du in; RAW + JPEG Grund heter det i Nikon, i Canon vet jag inte men det ska finnas en motsvarighet. Det betyder att när kameran fotar tar den en bild, som sedan sparas i två filer.

En som kameran har redigerat mot vad som "brukar" vara bra, och en "rå" bild. Tänk er de gamla negativen man fick från sin stora superklunskamera, när man framkallade film? Ja precis, dom bilderna skickade man in till ett fotolabb för att "tas fram". Numera får du negativet i en digital fil, och när du öppnar den så öppnas ett speciellt inställningschema i Photoshop, kallat Camera Raw (Logiskt?) och ser ut såhär;Det är först när du dragit i lite spakar här inne som du öppnar bilden som sedan är den färdiga bilden.

Här finns lite olika roliga inställningar, ska försöka gå igenom dom i något inlägg framöver.


Några idioter finns det där ute i världen som säger att det är "fusk" att "redigera" sina bilder på det här sättet, vilket jag tycker är rent skitsnack. Ingen av de framträdande fotograferna idag fotar i "ren Jpeg" och skickar ut till sina kunder. Ingen. Jag kan inte förstå hur jag tänkte när jag fotade i bara Jpeg, skillanden mellan en JPEG bild och en JPEG framtagen ur en RAW fil är enorm. Ni ser ju bara här uppe.

, mitt tips iaf till dig som fotar med en systemkamera och inte förstått det underbara med att fota i RAW. Prova. Ge det ett försök. Det finns så många unga fotografer där ute i framför allt bloggvärlden som skulle kunna göra ännu mer med sina bilder om de bara upptäckte RAW funktionen.

Detta var ett försök att förklara skillnaderna mellan Jpeg och Raw.

Jag vet att jag hade många diskutioner i Thailand med folk som ville ha bilder vi tagit på stranden osv. De ville ha bilderna nu nu nu , och jag ville inte lämna ifrån mig en bild som folk skulle säga att jag tagit, förrens jag gjort allt jag kunnat för att bilden skulle bli så bra som möjligt.Viktigast med detta, PRÖVA! Byt till JPEG + RAW i din kamera nu!

Kommentarer
Postat av: e l i n [estr.blogg.se]

åh, det ska jag verkligen pröva! gud, tack så otroligt mycket för tipset! :D

2010-01-27 @ 20:36:45
URL: http://estr.blogg.se/
Postat av: Frida

Hej, tänkte bara höra vilket bildredigeringsprogram du använder dig av och vilket objektiv du använder dig av till "vardags"? Himla grymma bilder tar du i vart fall, tummen upp!//Frida

2010-02-06 @ 00:36:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback